Etik ve yasal yönü bulanık olsa da klonlamanın arkasındaki teknoloji ve genetik imkânlar, insan klonlamanın mümkün olduğuna işaret etmektedir. Bilim insanları, insan embriyosu klonlamayı gerçekleştirmiş durumdalar ve bir sonraki adımın, yetişkin bir insanı oluşturmak olduğuna inanıyorlar. Yani bilim insanları bir sonraki adımda insan klonlama hayalini gerçekleştirmeyi planlıyorlar.

Klonlama Nedir, Klonlama Nasıl Yapılıyor?

insan_klonlamakBir canlının, genetik kopyası olan canlılar üretmeye klonlama denmektedir. Bazı bitkiler ve bakterilerde bu süreç doğal üreme şeklinde olurken, klonlama kelimesi akla ilk olarak, bir hayvanı yapay olarak kopyalamayı getiriyor. Bu tip klonlama için uzmanlar, klonlamak için seçtikleri hayvandan üreme hücresi olmayan bir vücut hücresi alıyor. Bu hücreden alınan DNA, aynı türden bir hayvanın DNA’sı çıkartılmış yumurta hücresine naklediliyor. Klonlanmış yumurta hücresi embriyo olana kadar, laboratuvar ortamında tutulduktan sonra, aynı türden bir dişi hayvanın rahmine yerleştiriliyor. Dişi hayvandan doğan hayvan ise klon olarak adlandırılıyor. 1952 yılında bir kurbağa kopyalanarak, ilk hayvan klonlaması yapıldı.  1996 yılında kopyalanan ünlü koyun Dolly ise, ilk klon memeli şerefini üstlendi.

İnsan Klonlama ve Etik Kaygılar

Teorik olarak insan klonlama mümkün olsa da bu güne kadar yetişkin bir insan klonu henüz yapılmadı. İnsan klonlama veya insan kopyalama için gelinen en yakın nokta, 1997 yılında şempanzenin kopyalanması oldu. Bilim insanları, çocuk ve yetişkin insan hücresinden insan klon embriyosu oluşturmayı başardıysa da embriyoların hiç birinin gelişmesine izin verilmemiştir. Bilim, insan kopyalayacak teknolojiye sahip olsa da etik nedenler yüzünden bu prosedürün gerçekleşmesi hala çok mümkün görünmüyor. Klonlamanın oldukça yüksek bir başarısızlık oranı da var.  Sadece 100 denemeden birinde sağlıklı bir hayvan dünyaya geliyor. Ayrıca klon hayvanların çoğu, anormal derecede büyük organlar ile doğuyor ve uzun süre yaşamıyor. Tüm bu sayılan sebeplerden dolayı da bilim dünyasının bir kısmı, bu kadar tartışmalı bir konuda araştırma yapılmasına karşı çıkıyor.

Klonlamanın Geleceği

Yasal ve etik nedenler yüzünden, klonlamanın geleceğinin canlı üretmekten ziyade organ üretmeye yönelmesi daha uygun bir seçenek olarak görülüyor. Organ üretmekteki güncel amaç, hastaya ve hastalığına özel çareler üretmektir. Bu prosedürde, hastanın kendi hücrelerinin kullanılması da söz konusu. Günümüzde yaşanan gelişmeler ve tüm bu tartışmalar bir yana önümüzdeki sürecin insan klonlama teknolojisi sayesinde, sürprizler ile dolu olacağı bir süreç olacağı da açık bir şekilde görülebiliyor.