Akıllı telefonların en çok takip edilen markalarından biri olan Apple’ın, uzun aylardır merakla beklenen etkinliği sonunda düzenlendi. Apple’ın etkinliğiyle beraber markanın merak edilen tüm yeni teknoloji ürünleri de ortaya çıkmış oldu. WWDC 2017 etkinliğinde en büyük değişimler ise mobil işletim sistemi iOS 11 sürümünde oldu. Markanın hem akıllı telefonları hem de tablet modellerinde kullanılacak olan yeni işletim sisteminin özellikleri neler? iOS 11 ne zaman çıkış yapacak? Bakalım

Çok Daha Akıllı Siri

iOS 11 ile gelen Siri’nin zaten beklendiği gibi çok yüksek bir yapay zeka potansiyeline sahip. Öncelikle artık derin öğrenme özelliğinin kullanıcılara sunulacağından bahsedelim. Siri yapay zekası artık kullanıcıların tam anlamıyla asistanı hale gelecek. Safari aramalarında Siri alışkanlıklarınıza göre önerilerde buluna bilecek. Bunun dışında iOS 11 ile gelen Siri, artık birçok dilde çevirilerde yapabiliyor. Çok daha akıllı hale gelen Siri bunların dışında müzik zevkinizi ya da mesajlarınızı yazarken kullandığınız alışkanlıklarınıza göre öneriler sunabiliyor. Yani tam anlamıyla bir asistan görevi görüyor.

iMessage iOS 11 ile Değişti

iOS 11 sonrasında değişen bir diğer kısım ise mesajla uygulaması oldu. Artık iMessage içerisinde çok daha fazla çıkartma ve uygulama kısayollarının bulunması dikkat çekiyor. Mesajların bulut depolama sistemine dahil olacağını belirten Apple’ın, iOS 11 sonrasında mesajlar uygulaması üzerinden para göndermeye de izin verdiğini eklemek gerekiyor. Apple Pay ile her türlü ödemeyi yapabiliyorsunuz.

Apple Music ve AirPlay 2

AirPlay 2 ile tüm cihazlarınızdan istediğiniz anda müzik çalmanıza olanak verilecek. Yani akıllı ev cihazları kullanıyorsanız tek bir komut ile evin bir odasında çalan müziğini başka bir odada yer alan hoparlörden devam ettirebileceksiniz.

Kontrol Merkezi Tek bir Bölümde

iOS 11 ile kontrol merkezi de tek bir ekranda toplanıyor.  Tüm menülere bu bölümden ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca iOS 11 sonrasında bu menülerde 3D Touch sisteminin daha geniş ayar pencerelerini görebiliyorsunuz.

Harita Uygulamaları Gelişiyor

Bunun dışında iOS 11 sonrasında haritalar sisteminin değiştiğini de görüyoruz. Artık daha detaylı olarak adres gösterimi yapabilecek olan haritalarda, belli şehirlerde bulunan alışveriş marketlerinde bile kat planlarını görebileceksiniz. İç mekan haritaları olarak gösterilen bu sistem dışında şerit kılavuz sistemi de kullanıcılara sunuluyor. Bu sistemde de kullanıcılar araçlarında haritaları navigasyon olarak kullandıklarında şerit takibi sistemlerini de kullanabiliyor.

Sürekle Bırak Teknolojisi

iOS 11 yeni iPad serisine de birçok yeni özellikler kazandırıyor. iOS 11 sonrasında iPad modeline gelecek olan çift ekran sistemi bir yana dursun bu sistemde artık kullanıcılar sürekle bırak uygulamasını da kullanabilecek. Bu şekilde bir uygulamada yer alan bir dosyayı ekranı ikiye bölüp sadece sürükle bırakla diğer uygulamaya taşıyabiliyorsunuz.

Artırılmış Gerçeklik

iOS 11 sonrasında Apple artırılmış gerçeklik sistemine de giriş yaptı. Bu sistemle beraber Apple’ın sunduğu ARkit uygulaması sayesinde hem iPad hem de iPhone telefonların tüm sensörleri kullanılarak artırılmış gerçeklik sistemleri oluşturulabiliyor. ARkit hakkında detaylı bilgileri de ilerleyen yazılarımızda vereceğiz.

Yeni App Store

Son olarak iOS 11 ile yeni bir App Store sunulduğunu gördük. Tasarımı tamamen değişen App Store için artık "bugün" menüsü yer alıyor ve bu menü üzerinden her gün yeni uygulamalar kullanıcılara sunulmakta. iOS 11 tüm bu özellikleriyle beraber şu an geliştiriciler için beta 1 sürümüyle yayında. İlk beta sürümün herkese açık versiyonu Haziran sonunda, final sürüm ise sonbahar aylarında yayınlanacak.