Modern dünyanın en popüler sosyal medya uygulamaları Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp ve benzeri gibi uygulamalar hayatımızın birer parçası haline gelmiş durumdu. En çok kullandığımız uygulamalar arasında olan Facebook ve Twitter’ın sizin hakkınızda neler bildiğine bir göz atalım:

Facebook Hakkınızda Neler Biliyor?

  • Kişisel bilgileriniz ve gönderileriniz: İsim, yaş, mesleğiniz, siyasi yöneliminiz, ilişki durumunuz, hayatınızda olan önemli olaylar.
  • Cihaz donanım ve yazılım bilgisi: Facebook’a bağlandığınız cihazın bilgileri, IP adresiniz, kullandığınız tarayıcı.
  • Ödeme Bilgileri: Kredi veya banka kartı bilgileriniz.
  • Facebook dışında kalan internet aktiviteleriniz hakkında bilgi: Facebook ile giriş yaptığınız uygulamalardaki verileriniz, Facebook’da oturumunuz açıkken fakat Facebook sayfa ya da uygulama olarak kapalıyken ziyaret ettiğiniz web site bilgileri; Beğen/Paylaş butonu ile diğer web sitelerde gerçekleştirdiğiniz Facebook aktiviteleriniz

Facebook Bu Veriler ile Ne Yapıyor?

  • Facebook ağında başkalarıyla kendiniz hakkında bilgi ve gönderilerinizi paylaşım yapabilmenizi sağlıyor. Aynı zamanda, müşteri hizmetini ve iletişimini geliştirmek için kullanıyor.
  • Facebook, verilerinizi ve bilgilerinizi reklamları size özel yapabilmek için analiz ediyor ve size özel reklam önerilerinde bulunuyor.
  • Facebook, bu bilgi ve verileri başka bir uygulama ile birlikte kullanıldığında kendi ağının dışına gönderiyor. Bu üçüncü partiler Facebook’un hizmet kalitesini geliştirmesi ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunması için yardımcı oluyor da olabilir, bilgi ve verilerinizi 2018 Nisan ayında Cambridge Analytica’nın yaptığı gibi seçim kampanyalarında da kullanabilir.
  • Facebook, kişisel bilgi ve verilerinizi platformu geliştirmek adına araştırmalar yürütmek için kullanıyor.

Twitter Hakkınızda Neler Biliyor?

  • Kişisel bilgileriniz ve gönderileriniz: İsim, yaş, mesleğiniz, siyasi yöneliminiz, ilişki durumunuz, hayatınızda olan önemli olaylar.
  • Cihaz donanım ve yazılım bilgisi: Twitter’a bağlandığınız cihazın bilgileri, IP adresiniz, kullandığınız tarayıcı.
  • Twitter dışında kalan internet aktiviteleriniz hakkında bilgi: Twitter’da oturumunuz açıkken fakat Twitter sayfa ya da uygulama olarak kapalıyken ziyaret ettiğiniz web site bilgileri; Paylaş butonu ile diğer web sitelerde gerçekleştirdiğiniz Twitter aktiviteleriniz

Twitter Bu Veriler ile Ne Yapıyor?

  • Twitter ağında başkalarıyla kendiniz hakkında bilgi ve gönderilerinizi paylaşım yapabilmenizi sağlıyor. Aynı zamanda, müşteri hizmetini ve iletişimini geliştirmek için kullanıyor.
  • Twitter, verilerinizi ve bilgilerinizi reklamları size özel yapabilmek için analiz ediyor ve size özel reklam önerilerinde bulunuyor.
  • Twitter, bu bilgi ve verileri başka bir uygulama ile birlikte kullanıldığında kendi ağının dışına gönderiyor. Bu üçüncü partiler Twitter’ın hizmet kalitesini geliştirmesi ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunması için yardımcı oluyor da olabilir, ya da 2016 yılında 32 milyon Twitter kullanıcısının başına geldiği gibi, verileriniz saklandığı için hacklenebilir ve sızdırılabilir.
  • Twitter, kişisel bilgi ve verilerinizi platformu geliştirmek adına araştırmalar yürütmek için kullanıyor.

VPN kullanarak hakkınızda paylaştığınız sosyal medya platformları ve uygulamalar aracılığıyla paylaştığınız kişisel bilgi ve verilerinize sınırlama getirebilir, hatta onları tamamen gizleyebilir ve güvende tutabilirsiniz.

VPN yani Sanal Özel Ağ programları ne işe yarar?

  1. VPN ile internette anonimlik kazanırsınız. IP adresinizi VPN ile değiştirebilirsiniz.
  2. VPN ile kişisel bilgi ve verileriniz güvende olur. VPN, özel bir şifreleme yöntemiyle sizin bütün internet aktivitenizi şifreler ve internet servis sağlayıcınız dahil olmak üzere herhangi bir üçüncü parti kişisel bilgi ve verilerinize ulaşamaz.
  3. VPN ile yasaklı sitelere giriş yapabilirsiniz. IP adresiniz VPN kullandığınızda otomatik olarak değişeceği için artık bulunduğunuz konumda uygulanan erişim engellerine takılmazsınız ve interneti özgürce kullanabilirsiniz.
  4. VPN ile sınırsız bant genişliğinin keyfini çıkarabilirsiniz. Bant genişliğini internet veri aktarım kapasiteniz olarak tanımlayabiliriz. VPN kullandığınızda veri aktarım kapasiteniz sınırsız olabilir ve bu şekilde yüksek çözünürlüklü videolar izleyebilirsiniz.
  5. Güvenilir VPN programları ile internetteki sınırsız içeriğe ulaşabilirsiniz. Başta Netflix olmak üzere birçok video içerikli platform içeriklerini bölgeye göre sunmaktadır. Bu demektir ki, İngiltere Netflix’de yayınlanan film ve dizilerle Türkiye’de yayınlananlar aynı değildir. Örneğin, Netflix Amerika içeriklerine ulaşmak için VPN ile IP adresinizi Amerika olarak değiştirin ve Netflix Amerika içeriklerinin keyfini çıkarın.