Günümüzde LTE teknoloji artık hemen hemen her cihazda kendini göstermeye başladı. Geçtiğimiz yıl ülkemizde de kullanıma giren LTE teknolojisinin daha geliştirilmişi olan 5G teknolojisinin kullanıcılara neler sunacağı her geçen gün daha çok belli olmaya başlıyor.

Yüksek İndirme Ve Yüksek Yükleme Hızı!

Ülkemizde evlerimize gelen kablolu internetin çok daha üstünde bir hız sunan 4G yani LTE teknolojisi ülkemizde yeni yeni tam anlamıyla kullanılmaya başlanırken 4G yani LTE teknolojisinin daha iyileştirilmişi olarak karşımıza çıkacak olan 5G teknolojisi en kötü ihtimalle 20 Gbps'lik bir indirme hızı sunacak ve 10 Gbps'lik bir yükleme bağlantısı sunacak. Sunulacak olan bu 20 Gbps'lik hız tam anlamıyla tüm kullanıcılara verilmeyecek. bir bölgedeki tüm kullanıcılar bu hızı paylaşımlı alacak. Bu teknolojiyle birlikte aynı kilometrekare başına en az bir milyon kişi bu teknolojiden yararlanabilecek.

Yüksek Hızlarda Bile Yüksek Bağlantı Hızı!

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) 5G teknolojisi hakkında 5G teknolojisinin ayrıntılarının açıklandığı bir taslak rapor yayınladı. Yayınlanan rapora göre kullanıcılar mobil bağlantı durumunda yüksek kapasiteden hizmet alabilmek için seyahat hızlarının 500 km/sn'ye kadar desteklenen baz istasyonlarına ihtiyaç duyuluyor.

Daha Az Gecikme Olacak!

Kullanıcıların normal şartlar altında karşılaştığı maksimum gecikme ise maksimum 4 ms kadar olacak. Bilindiği gibi 4G teknolojisinde bu süre 20 ms kadar çıkabiliyordu. Ayrıca ultra güvenilir olan düşük gecikmeye sahip iletişimler ise sadece 1 ms gecikmeli olacak. Yayınlanan raporda ayrıca 5G arabirimlerinin yük altında olduğunda enerji konusunda verimli olduğu ve boşta iken diğer bağlantı noktalarına göre çok daha düşük güce ihtiyaçlarının olduğu söyleniyor. Yani bir anlamda kullanıcılar 5G bağlantı noktasında 3G'de yaşadığı hızlı batarya tükenmesi sorununu yaşamayacaklar. Bakalım 5G teknolojisi ülkemizde ne zaman kullanılmaya başlanacak.