3Telefonunuz kayboldu, çalındı veya bozuldu. Acil bir görüşme yapmanız gerekiyor. Ne yapardınız? Eğer bilgisayarınız ve internet bağlantınız varsa endişe etmenize gerek yok. Aşağıdaki önerilerimizden birini uygularsanız yurt içi, yurt dışı, sabit hat ya da mobil kısıtlaması olmadan dilediğiniz gibi arama yapabilirsiniz. Burada sıralayacağımız öneriler 112 gibi acil durum numaralarını aramak için kullanılamayabilir. Bahsedeceğimiz her yazılımın acil durum aramaları için ülkeden ülkeye değişen farklı politikaları bulunuyor.

1- Skype

Skype yazılımı bilgisayarınızda kurulu olmalı. Skype uygulamasını kullanan bir kullanıcıyı direkt bu uygulama üzerinden arayacaksanız herhangi bir ücret ödemeden sesli ya da görüntülü konuşma yapabilirsiniz. Eğer karşı taraf Skype kullanmıyorsa Skype ekranında sağ üst köşede gördüğünüz telefon klavyesine benzeyen ikona tıklayın. Karşınıza çıkan ekrandan önce ülke seçimi yapın, daha sonra telefon numarasını tuşlayın ve arama butonuna tıklayın. Bu şekilde yaptığınız görüşmeler ücretli olacağından hesabınızda krediniz bulunmalı. Kredi ekleme işlemlerini kredi kartınız ile skype.com üzerinden yapabilirsiniz.

2- Google Hangouts

Öncelikle gmail hesabınıza giriş yapın. Ekranın sol alt köşesinde chat kutucuğunun hemen altında telefon ikonunu göreceksiniz. Açılan popupta mevcut bakiyenizi görebilir, + işaretine tıklayarak ekleme yapabilirsiniz. Daha önce farklı Google ürünlerinde ödeme yapmak için kullandığınız kayıtlı bir kredi kartınız varsa bu adımı hızlıca tamamlayabilirsiniz. Abd ve Kanada’ya yapacağınız aramalar ücretsiz.

3- Viber

Viber.com’a girerek yazılımın son sürümünü indirin. Kurulum yaparken cep telefonu numaranızı tanımlamanız gerekecek. Telefonunuza gelen aktivasyon kodunu girip kurulum işlemini tamamlayabilirsiniz.

Skype gibi Viber da kendi uygulaması üzerinden yapılan aramalardan ücret almıyor. Eğer cep telefonunu arayacaksanız ve Viber listenizde yer almıyorsa sol tarafta yer alan telefon ikonuna tıklayıp numarayı girerek arama yapmalısınız. Bu şekilde yaptığınız aramalar dakika başına ücretlendirilecektir. Şu an Türkiye’deki bir mobil hattı aramak dakikada 1,45 TL iken sabit hattı aramak dakikada 0,25 TL.

Araştırmaya devam ederseniz benzer hizmetler alabileceğiniz birçok uygulamaya daha rastlarsınız. Birçoğunun kurulum aşamasında telefon doğrulaması gerektiğinden telefonunuzun başına bir şey gelmeden bilgisayarınıza yükleyip küçük bir bakiye yüklemesi yapmanızı öneririz. Görüşmelerinizin sorunsuz gerçekleşmesi için bilgisayarınızın mikrofon ve hoparlörü düzgün çalışmalı ve internet bağlantınız hızlı olmalı. Mikrofon ve hoparlörünüzün kontrolünü mutlaka yapın. İnternet hız testi yapmayı da ihmal etmeyin. Bağlantı hızınızın yeterli olup olmadığını speedcheck.org’da görebilirsiniz.