Apple’ın WWDC 2017 etkinliğinden sonra iOS 11 sürümünü kullanmaya başladık. iOS 11 geliştirici beta 1 sürümünden sonra yeni özelliklerde bir bir ortaya çıkmaya başladı. Ortaya çıkan yeni özelliklerden en ilginç olanlarından birisi de boş yerleştirme sistemi. Aslında doğrudan iOS 11 uygulama yöneticisiyle alakalı olan, iOS 11 boş yerleştirme sistemi nedir? Daha detaylı değerlendirelim. iOS 11 Boş Yerleştirme Sistemi Nedir? iOS 11 Boş Yerleştirme Sistemi, iPhone ve iPad cihazlarında depolama alanı sorunlarını ortadan kaldırmak için geliştirilmiş olan bir sistem. iOS 11 Boş Yerleştirme Sistemi kapsamında iPhone ve iPad cihazlarınızda, cihazın hafızası dolduğunda uygulamaların sadece sistem dosyalarının silinmesini izin vererek, kullanım verilerinizi depolamanızı sağlıyor. iOS 11 Boş Yerleştirme Sistemi için bir örnekle detaylandırılmış açıklama yapalım. App Store üzerinden bir oyun indirdiniz. iPhone ve iPad cihazınızda depolama alanı sorunu yaşıyorsunuz ve indirdiniz bu oyunu bir süre sonra hafızayı boşaltmak için silmek istiyorsunuz. Standart olarak hesap ile bağlantılı olmayan oyun ve uygulamalarda silme işlemi yapıldığı zaman tüm oyun ya da uygulama verileri siliniyor. Yeniden yükleme yapsanız bile her şeye sıfırdan başlıyorsunuz. Ayarlarınız kayboluyor. İşte iOS 11 Boş Yerleştirme Sistemi bu sorunu çözmekte. Örneğimizde verdiğimiz gibi oyunu sildiğinizde isterseniz sadece oyunun uygulama verilerini silebileceksiniz. Yani seviyeleriniz ve geliştirmelerinizi saklayabileceksiniz. Bir süre sonra uygulamayı yeniden yüklediğinizde oyunda sıfırdan başlamak yerine kaldığınız yerden devam edebileceksiniz. Tabi bu sistemin App Store üzerinden tüm uygulamalar ve oyunlar için geçerli olup olmayacağı belli değil. App Store uygulamalarından da bunun için destek istenebilir. Peki sistemi nasıl kullanacağız?

iOS 11 Boş Yerleştirme Sistemi Nasıl Kullanılır?

iOS 11 Boş Yerleştirme Sistemi oldukça basit bir de kullanıma sahip. Yapacağınız işlemler şöyle;
  • iOS 11 üzerinden “ayarlar” menüsüne giriş yapıyoruz.
  • Ayarlar menüsünden “genel” sekmesine giriş yapmamız gerekecek.
  • Ardından yeni bölüm “iPhone depolama alanı” kısmında giriyoruz.
  • Kaldırmak istediğiniz uygulama ya da oyunun üzerine dokunuyoruz.
  • Buradan “uygulamayı boşalt” seçimini yaptıktan sonra, App Store üzerinden indirdiğiniz uygulama verileri tamamen siliniyor fakat sizin uygulama da kayıtlı olan bilgileriniz, ilerlemeniz kayıt altına alınıyor. iOS 11 Boş Yerleştirme Sistemi bu sayede verilerinizi kaybetmeden yer kazanmanızı sağlıyor.
  • Eğer buna karşın verileri de silmek isterseniz bu kez doğrudan “uygulamayı sil” demeniz yeterli.
Detay Bilgi: iOS 11 Boş Yerleştirme Sistemi otomatik olarak da çalıştırılabiliyor. Yani isterseniz iPhone telefonunuzda hafıza dolduğunda bu sistemin otomatik olarak uygulamaları kaldırmasını isteyebilirsiniz. Bunun için Genel>iPhone Depolama kısmında ki otomatik ayarlarını düzenlemeniz yeterli oluyor. Ayrıca şunu da hatırlatalım otomatik olarak verilerin korunup uygulamaların silindiği sistemde de uygulama kısayoluna tıklayarak tekrar indirme yapabiliyorsunuz. Özellikle iPhone 8 akıllı telefonların da depolama birimi için yeni sistemin geliştirildiği düşünülüyor.