Bilgi toplumu olarak kendimizi adlandırdığımız, teknolojide en yüksek ivmeyi yakaladığımız çağımızı ve çağımızın gelişimini heyecanla takip ediyoruz. Bu gelişimi kimi zaman seviyor kimi zaman da "robotlar Dünya'yı ele geçirebilir." gibi çeşitli önermelerle tedirginlikle karşılıyoruz. Ancak bizce robotların Dünya'yı ele geçirmesinden önce bizim kendi içimizdeki değerlere sahip çıkmamız ve korumamız gerekiyor. Nitekim çağımızın 2. Dünya'sı olarak adlandırabileceğimiz sosyal medya tam da bu noktada devreye girerek ilişkilerimizi, gelenek ve göreneklerimizi zedeleyebiliyor. Sosyal medyanın meydana getirdiği bazı olumsuzluklar üzerinde durmak gerekiyor. Bu olumsuzluklar şu anda gözümüze çok batmasada maalesef ilerleyen çağlarda teknolojik anlamda yükselmiş medeniyetimizi tabiri caizse insanlıktan bile çıkartabilir. İsterseniz dijitalleşen, teknolojiye her gün artarak doyan ve ihtiyaç duyan çağımız insanının bütün bunlarla birlikte 2.Dünya'sında(sosyal medya) maruz kaldıkları birkaç noktaya değinelim.

Artan boşanma oranları

Sosyal medyanın belkide en yıkıcı olduğu nokta maalesef aile kurumu olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle toplumumuzda çok önemli bir yere sahip olan aile kurumunun sosyal medya sayesinde çok basit nedenlerle sona ermesi günümüzde bile sosyal medyanın yanlış kullanımında nelere sebep olacağını gösteriyor. Üstelik bunu sadece yanlış kullanım olarak da sınırlayamıyoruz. Eşlerin sosyal medyaya karşı olan yanlış bakış açıları, yanlış anlaşılmalar da bazen devreye girebiliyor. Bu noktada eşler hiçbir kusur işlememiş olmalarına rağmen bir türlü açıklanamayan durumlar veya yanlış anlaşılmalar nedeniyle sosyal medya yine ailede yıkıcı etkilere sebep olabiliyor.

Fotoğrafını sosyal medyada paylaşan taraf

Her insan beğenilmek istiyor. Bunu kabul ediyoruz. Ancak bu insan eğer bir ilişki yaşıyorsa içerisinde milyonlarca kullanıcının bulunduğu bir ortamda fotoğraf paylaşırken çok defa düşünmeli ve ona göre paylaşımını yapmalıdır. Peki bu kanıya nereden vardık? Gelin bir örnek üzerinden gidelim. x tarafı arkadaşlarıyla(kız-erkek karışık) bir fotoğraf atıyor. y tarafı da bu fotoğrafı görünce belki normalde hiç tepki verilmeyecek bir fotoğraf olsa bile o fotoğraftaki çok küçük bir ayrıntı onu rahatsız edebiliyor ve bu fotoğraf yüzünden ilişkileri zedelenebiliyor.

Fotoğrafı eşiniz de beğenebilir fakat...

En masumane bir şekilde paylaştığınız, eşinizin de beğendiği bir fotoğrafın altına sosyal medyada yine milyonlarca bulunan kötü niyetli kişilerden birisi gelip eşinizin beğenmeyeceği bir yorum yaparsa ne olacak? Ben eşime güveniyorum diyor olabilirsiniz. Ancak bu tip küçük detaylar başlangıçta olmasa bile ilerleyen dönemlerde hiç olmadık yerlerde karşınıza çıkarak ilişkinize zarar verebilir.

Peki ilişkilerde bütün bunları nasıl çözebiliriz?

Sağlıklı bir ilişki yaşayan ve bahsettiğimiz durumların farkında olan çiftler bu durumların yaşanmaması adına kendilerince çözümler getirebiliyorlar. Nedir bu çiftlerin getirdiği çözümler?
  • Ortak sosyal medya hesabı kullanımı
  • Birbirlerinin sosyal medya hesaplarının şifrelerini bilmeleri
  • Sosyal medya hesaplarında karşılıklı olarak fotoğraf paylaşmamaları
  • Sadece aileye açık bir şekilde sosyal medya hesaplarının yapılandırılması
Peki bunlar sizce çözüm mü? Bizce değil. Peki çözüm ilişkilerimize zarar vermemesi için sosyal medyayı kullanmamak mı? Bizce bu da değil. Açıkçası çözümün ne olduğunu herkes gibi bizler de merak ediyoruz. Bütün dünyada özellikle insan ilişkilerinde karşımıza çıkan bu durumlara çözümün sağlanması için de belki de sosyal medya platformlarının elini taşın altına koymaları gerekiyor. Bunlara önlem alınmazsa milyarca insanın birçok insani değeri nesillerce aktardıkları insanlar, gelecekte insanlık medeniyetini kendi elleriyle yıkabilirler.