EMC Corporation, işletmelerin 2014 yılından bu yana geleneksel veri kayıplarındaki en önemli etkenleri azaltmayı başardığını ancak aynı yıldan itibaren veri kaybı yaşayan işletme sayısının yüzde 13 arttığını duyurdu. Dünya çapındaki 2200 işletmenin katılımıyla gerçekleşen EMC Küresel Veri Koruma Endeksi 2016’ya göre, yeni veri kayıpları nedeniyle ortalama 914 bin dolarlık kayıp yaşanıyor. Peki, araştırmaya göre veri kaybı yaşanmasına sebep olan yeni nesil tehditler ve bu tehditlere karşı alınması gereken önlemler neler?

Yıkıcı Hacker Saldırıları

Araştırmaya katılan işletmelerin yüzde 36’sı içeriden ya da dışarıdan yapılan saldırılara karşı güvenlik açığı olduğu için veri kaybına uğruyor. Ani veri kayıplarının önüne geçebilmek için kotuma altındaki verilere özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. En iyi korunan sistemlerde dahi sızıntılar yaşandığı göz önüne alındığında şirket ağının dışında tutulan yedekleme çözümü ile en tehlikeli saldırılar sonrasında dahi hemen geri dönüş sağlanabiliyor.

Buluttaki Veriyi Koruyun

Araştırmaya göre, her iki şirketten birinin buluttaki bir saldırıya karşı koruması bulunmuyor. Ayrıca bulut üzerinde silinme dolayısıyla oluşabilecek veri kaybına karşı da herhangi bir önlemleri bulunmuyor. Zira bulut sağlayıcının tüm güvenlik önlemlerini alacağı düşünülüyor. Ancak veri koruma stratejisi oluştururken bulut ekosistemini de şirket içerisindeki veriler gibi düşünerek kurgulamak gerekiyor. Hizmet olarak Yazılım (SaaS) çözümlerinde de EMC Spanning ile olduğu gibi belirli periyotlarda yedekleme yapılması gerekiyor.

Flash ortamında depolanan verinin korunması

Araştırma sonucuna göre, şirketlerin yüzde 73’ü var olan veri güvenlik çözümlerinin Flash depolama sayesinde elde edilen daha hızlı performans ve yeni yeteneklerine yeterli korumayı sağlayabileceğine güvenmiyor. 2016 yılında maliyet ve performans olarak en verimli Flash dönemi olduğu açıklayan EMC, Flash teknolojilerini kullanarak 10 kat daha hızlı depolama ve 20 kat daha hızlı yeniden kurma sürelerine sahip yedekleme çözümü ProtectPoint ile en yüksek performans taleplerini başarıyla karşılayabiliyor. EMC Küresel Veri Koruma Endeksi 2016 araştırması katılımcılarının 5’te dördü (82%) veri koruma çözümlerinin geleceğin iş ihtiyaçlarını karşılayabileceğini düşünmüyor. Veri kaybına yol açan yeni nesil zorlukların ortalama 914 bin dolarlık zarar ettirdiği göz önüne alındığında, geleceğe hazır olmak için yapılacak yatırımların kısa sürede kendini finanse edeceği görülüyor. İşletmeler, geleneksel tehditler karşısında neler yapıyorsa bu çözümleri uygulamaya devam etmenin yanı sıra yeni nesil tehditlere karşı da destek almak için tedarikçilerine başvurmalılar. EMC’nin küresel veri koruma endeksi 2016 hakkında daha fazla bilgi için http://www.emc.com/microsites/emc-global-data-protection-index/index.htm adresini kullanabilirsiniz.