Yeni yılda emekliye çok yarayacak dedirten gelişmeler mevcut. Uzun süredir konuşulan EYT yasasının Mart ayında başvurularının başlaması akabinde Nisan ayında 2 milyondan fazla kişi emekli olma hakkını kazanmış ve Ramazan Bayramı öncesinde ilk maaşlarını almıştı. Yeni yapılanmaya başlayan tasarı kapsamında 4 milyondan fazla bireyin emekli olacağı konuşulurken, ortaya atılan iddialarda 2 yıl erken emeklilik gündemde olacağı belirtiliyor. Bu sayede ise EYT başvurularını tamamlasa da emekli hakkını kazanamayan vatandaşın erken emekli olması için önü açılacak gibi duruyor. Peki kısmi emeklilik nedir? Kısmi emeklilik şartları nelerdir?
Belli bir gün sayısı olmazsa emekli olamayan Bağ-KUR'luları ilgilendiren bu yeni tasarı kapsamında Bağ-KUR'lu için 5400 olan prim gün sayısı 4500 güne düşürüleceği konuşuluyor. Bu da 2 sene kazanç anlamına geliyor. Gün gün hükümet tarafından yeni emekli kanunları çıkarken, emekli olma hayali kuran vatandaş, Kısmi emeklilik sorgularına devam ediyor. Devlet yeni emekli olacak olan vatandaşa daha kolay şartlar sunarak erken emeklilik kapısını aralıyor. Bağ-KUR'lu çalışan için 5400 olan prim gün sayısının 4500'e düşürülmesi an meselesi olarak açıklanıyor. 2 yıl erken emekli olma hayali kuran vatandaş ise kısmi emeklilik kapsamındaki detayları merak ediyor.
Kısmi Emeklilik Nedir?
Özellikle de 8 Eylül 1999'dan kısa bir süre sonra sigortalı olup da emekli olma hayali suya düşen vatandaş için çalışmalar devam ediyor. Kısmi emeklilik kapsamında kademeli olarak ay ay emekliler konusunda gelişmelerin yaşanacağı da belirtiliyor. Özellikle de yaş şartının ortadan kaldırılması için yeni tasarıyı bekleyen emekli adayı, yeni çıkması planlanan tasarıdan bir hayli mutlu olacağa benziyor. EYT kapsamının dışında kalan bir çok vatandaş bu konudaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Emekliliği kıl payı kaçıranlar EYT'den faydalanamayanlar 17 yıl sonra emekli oluyorlar.
2000-2008 yılları arasında sigorta girişleri olan vatandaşa da emeklilik yolu açılacağa benziyor. Kademeli emeklilikte SSK'lı çalışanlar belirli yaşa ve prim sayısına ulaştığı zaman emekli olabilecek. Sigortanın başlangıç türüne göre değişiklik gösteren emeklilik sisteminde başlangıç tarihi de önem arz etmektedir.
Erken Emeklilikte Dezavantaj
Erken emeklilikte emekli olma hayali kuran adayların yaşayabileceği bir dezavantaj mevcut. Bu da prim sayısının düşük olmasından mütevellit düşük emekli maaşı alma olarak biliniyor. Kademeli emeklilikte de erkek ve kadınların prim ve yaş şartı bulunmaktadır.
Erken Emeklilik Prim ve Gün Sayıları
SSK'lı kadınlar: 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 – 5975 arası prim günü.
SSK'lı erkekler: 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 – 5975 arası prim gününe sahip olan tüm bireyler emekli olabilmektedir.
Bu durum ;
BAĞ-KUR'lu kadınlar: 7200 prim günü.
BAĞ-KUR'lu erkekler: 9000 prim günü olarak açıklanmaktadır.
Öte yandan emekli sandığı için açıklanan sayılar da şu şekildedir;
Emekli Sandığı'na tabi kadınlar: 7200 prim günü.
Emekli Sandığı'na tabi erkekler: 9000 prim günü.
Asgari ücret zammı Temmuz ayının ilk günü itibari ile geçerli olacak iken, bu kapsamda prim gün sayısını tamamlamak isteyen vatandaş 1 Temmuz itibari ile zamlı ödeme yapacak. Çünkü asgari ücret zammı GSS primlerinin de artmasına mahal verecek