5 Temmuz gelmek üzere. Milyonlarca vatandaş merakla enflasyon farkının açıklamasını bekliyor. İlk 2 çeyrek enflasyon farkının açıklanması sonrasında emekli maaş zammı da açıklanacak. TÜİK tarafından yapılacak olan açıklama sonrasında emekli maaşı zammı yüzde kaç olacak? En düşük emekli maaşı kaç para olacak? sorusunun yanıtı cevabını bulacak. Peki emekli maaş zammı konusunda gelişmeler neler? Gerek uzmanların gerekse de bakanların açıklamaları ne yönde? İşte detaylar...

Memurlar için toplu sözleşme zammı ile enflasyon farkı yüzde 8 olarak açıklanırken, 6 aylık enflasyon oranı ile birlikte toplu sözleşme zammı ve refah payının da eklenmesi sonrasında zam oranları kesinleşecek. Seçim öncesinde en düşük memur maaşının 22.000 TL'ye yükseleceği açıklanmış ve yeni hükümetin kurulması ile birlikte çalışmalar başlamıştı. Buna göre en düşük memur maaşına yüzde 74 zam yapılacağı biliniyor. Öte yandan bu artışın seyyanen artış ve sonrasında da oransal olarak arttırılarak 22 bin liraya çıkartması söz konusu olabilecek. 

İşte karşınızda iPhone 16 Pro! İlk kez görüntülendi! İşte karşınızda iPhone 16 Pro! İlk kez görüntülendi!

Emekli Maaş Zammı Hesaplamaları Başladı

Emekli maaş zammı konusunda devlet harekete geçmiş iken geçtiğimiz aylarda en düşük emekli maaşının 7500 TL'ye çıkartılması sonrasında hesaplamalar kök maaş üzerinden yapılacak. Uzmanlar tarafından kademeli artış konusunda yapılan açıklamalar ve hesaplamalar şu şekilde; 7500-10 bin lira arasında alanlar için yüzde 45, 10 bin-15 bin lira arasında alanlara yüzde 40, 15 bin-20 bin lira arasında alanlara yüzde 35, 20 bin lira üzerinde alanlara yüzde 30'luk bir artış tercih edileceği iddia ediliyor. 

Emekli zammı yüzde 30-35 aralığında olacağı ön görülürken, EYT emeklileri için de ayrıcalık yapılmayacağı açıklanmış bulunuyor. 5 aylık enflasyon oranı yüzde 15.26 olarak açıklanırken, Haziran ayı enflasyon oranının bu konuda belirleyici faktör olacağı biliniyor. 

Merkez Bankasının anketine göre Haziran ayı enflasyon oranı yüzde 2.81  olarak açıklanırken, bu veri 5 Temmuz'da netleşecek. Bu kapsam da SSK ve Bağkur emeklileri için enflasyon farkının 18.49 olarak belirleneceği iddia ediliyor. 

Enflasyon Farkına Göre Maaşlar

Mevcut Maaşı 7500 TL olanlar 8.886,75 TL maaş alacak iken en yüksek emekli maaşı olan 12.700 TL alanların maaşı ise enflasy6on farkına göre 15.285,21 TL olarak ödenecek. Bu ödemelere bir de refah payı eklenmesi akabinde yeni maaşlar ortaya çıkacak.  

Editör: Emine Durgun