Günümüzde dolandırıcılık cazip hale gelen bir meslek haline geldi ki artık dolandırıcılar alternatif yöntemler aramaktadır. Bu alternatif yollar ise kendisini savcı, hakim, polis, banka olarak tanıtıyorlardı. Şimdi yeni yolları ise sms ile dolandırıyorlar. Önceki yolları haberler izleyerek  hedef kitleler bilinçleniyor. Dolandırıcılar gün geçtikçe değişik yollar bularak dolandırılmaya başlıyorlar. Peki SMS ile nasıl bilgilerimizi alıp dolandırılıyoruz?  Hedef kitlere atılan mesajlarda özellikle bankadan atılıyor. Örneğin; "bankamıza katıldığınız günden beri teşekkür mesajları atılıyor ve katıldığınız günden beri hediye puanınız birikti çekmek için tıklayın" diye mesajlar atıyorlar. Bu mesajlara tıkladığımızda telefonunuza bir virüs giriyor tüm kişisel bilgilerinizi alıyorlar. Bu kişisel bilgileri aldığında ileride işlenmiş bir suçta kullanıldı diye mesaj atıp bilgileriniz almış oluyorlar. Bu tür mesajları aldığınızda hemen silmeniz gerekmektedir. Eğer tıklarsanız telefonunuza virüs kapar ve bilgilerinizi alırlar. BU DOLANDIRICILIK TUZAĞINA DÜŞMEMEK İÇİN YAPMANIZ GEREKEN
  • Bu tuzağa düşmemek için yapmanız gereken ilk iş Mobil Ödeme kullanımını kapatmak. Bunun için aşağıdakileri işlemleri uygulamanız yeterli:
  • Avea (Türk Telekom) hattınızı mobil ödeme kullanımına kapatmak için “MOBİLODEME İPTAL” yazarak 5555’e kısa mesaj atarak talebinizi iletebilirsiniz.
  • Turkcell hattınızı mobil ödeme kullanımına kapatmak için Müşteri Hizmetleri (532) arayabilirsiniz. “MOBILODEME IPTAL” yazarak 2222’ye kısa mesaj atabilirsiniz.
  • Vodafone hattınızı mobil ödeme kullanımına kapatmak için “MOBILODEME KAPAT” yazarak 7878’e ücretsiz kısa mesaj atarak talabinizi iletebilirsiniz.
Sahte kampanyalardan ve dolandırıcılardan nasıl korunabilirsiniz? Kart ve bankacılık işlemlerinizi daha güvenli gerçekleştirip bilgilerinizi korumak birkaç küçük tedbir ile mümkün. Tüketicilere cazip teklifler sunan, inandırıcı senaryolarla kişisel ve finansal bilgilerine ulaşmayı hedefleyen bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı aşağıdaki önerileri dikkate almalarını tavsiye ediyoruz:
  1. Şifrenizi ve finansal bilgilerinizi her ne olursa olsun telefon, SMS veya e-posta aracılığıyla size ulaşan kimseyle paylaşmayın/tuşlamayın.
  2. Herhangi bir kampanya içeriğinin ilgili markaya ait olup olmadığını, markanın orijinal ve güvenilir internet adresinden kontrol edin.
  3. Kampanya içeriğinde kullanılan bağlantının ilgili markanın orijinal ve güvenilir internet adresiyle birebir aynı olduğundan emin olun.
  4. Banka logosu ve adı kullanılsa dahi kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara ve sitelere yanıt vermeyin.
  5. SMS ile gelen şifrelerinizi, kart bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın/tuşlamayın.
Peki bu durumlar olduğunda nerelere şikayet edebilirim?
  • Ufak para gibi görünse de milyonları bulan bu soyguna karşı vatandaş savcılıkla uğraşmak istemiyor. Zaten yasal kılıfa da uydurulmuş durumda. Yasal düzenleme bu konuda şart.
  • Fakat en kısa yoldan BİMER'e ve https://sikayet.btk.gov.tr/ adresinden BTK'ya şikayetiniz bildirebilirsiniz.