Linux tabanlı milli işletim sistemi serimiz olarak bilinen Pardus, son yıllarda hızlı bir gelişim süreci içerisine girmeye başladı. Artık milli işletim sistemi sürümlerinin kamu alanlarında da kullanılmasının önünün açılacağı konusunda açıklamalar gelmesiyle beraber, Pardus serisinin de bir hayli iyileştirmeler aldığını görüyoruz. Açık kaynak kodlu olan Linux işletim sisteminin çekirdeği üzerine geliştirildiği için daha güvenli ve daha kararlı bir işletim sistemi olarak gösterilen Pardus işletim sisteminin son olarak ise Pardus 17.0 sürümü yayınlandı. Henüz yeni yayınlanan Pardus 17.0 sürümüyle beraber gelen yenilikler neler? Daha detaylı olarak bakalım.

Pardus 17.0 Yenilikleri Neler?

Hemen yeni işletim sisteminin yeniliklerine bakalım. XFCE 4.12 Masaüstü Ortamı: Pardus 17.0 sürümüyle beraber ilk değişim gösteren kısım arayüz kısmı oldu. Eski sürümlerde çok detaylı bir kullanım görmüyorduk. Yeni düzende Windows’un arayüzüne benzer bir arayüz sistemi kullanıma sunulmuş durumda. Çok daha kullanışlı bir masaüstü ortamı elde edildiğini belirtelim. Donanım Uyumları Düzenlendi: Yaşanan bir diğer sorun ise donanım uyumları sorunuydu. Birçok Linux sürümünde yaşandığı gibi Pardus serisinde de yaşanan sorunun biraz daha çözülmesi sağlandı. Linux çekirdek sürümünün 4.9 serisinin özelliklerini de kullanarak donanım desteği arttırıldı. Yazılımlar Güncellendi: Kullanıcıların Linux işletim sisteminde yaşadığı en büyük sorunlardan biri olan yazılım güncellemeleri de Pardus 17.0 sürümüyle ortadan kaldırılıyor. Hem video programları hem de Firefox başta olmak üzere tüm tarayıcılar güncellendi. Performans Artışı: Pardus 17.0 sürümüyle beraber hem laptop modelleri için hem de masaüstü serileri için ayrı ayrı performans düzenlemeleri yapıldı. Özellikle laptopların pil tüketimi konusunda birçok iyileştirme söz konusu.

Pardus 17.0 İstenen Sistem

Boş Alan: 8 GB ve üzeri Grafik Kartı: En az 640 x 480 çözünürlük değerinin sunulduğu grafik işlemcileri gerekiyor. Intel HD grafikler bile bunu sağlamakta. Ram Bellek: 512 MB ve üzeri sorunsuz kullanım için, minimum ise 256 MB İşlemci: 1.0 GHz ve üstü minimum değer ise 500 Mhz